Στάδιο Ελευθερίας

Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
next arrow
previous arrow

Το Στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου βρίσκεται στην ενετική τάφρο στο ευθύγραμμο τμήμα των τειχών, ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ και πλησίον της Χανιόπορτας.

Η Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) ήταν το επίσημο όνομα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Κρήτη ως αυτόνομο κράτος  (πλήρως ελεγχόμενο από τις Μεγάλες Δυνάμεις και υπό τουρκική επικυριαρχία, όπως υποδήλωνε και η σημαία της) μετά την κρητική επανάσταση του 1896 και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και τέθηκε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Βρετανοί διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών. [1]

Οι Βρετανοί είχαν εντάξει στην ρουτίνα της στρατιωτικής ζωής  τα αθλητικά παιχνίδια και τα σπορ. Το κρίκετ και το ποδόσφαιρο είναι δύο από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Βρετανών στρατιωτικών, τα οποία για τη διεξαγωγή τους απαιτούν την ύπαρξη μεγάλων επίπεδων επιφανειών. Στο Ηράκλειο αξιοποιείται η τάφρος των ενετικών τειχών ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ, γνωστή και ως «Χεντέκια», για τη δημιουργία χώρων άθλησης.

Στα «Χεντέκια» πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ομάδες των στρατιωτών και των πληρωμάτων των Βρετανικών πλοίων, στις ομάδες των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Μετά την ένωση με την Ελλάδα και την αποχώρηση των μουσουλμάνων του νησιού, οι αγώνες πραγματοποιούνται μεταξύ των ομάδων της εποχής όπως ο Ο.Φ.Η., η Ε.Γ.Ο.Η., ο Εθνικός, ο Ολυμπιακός, ο Ηρακλής, ο Εργοτέλης κι ο Ηρόδοτος κ.τ.λ..

Το Εθνικό Γυμναστήριο Ηρακλείου σταμάτησε να λειτουργεί κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλιου Πολέμου, από το Δεκέμβριου του 1940 έως το Δεκέμβριοο του 1946.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Κρητική_Πολιτεία

Αποτελεί μέρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, το πρώτο αθλητικό Στάδιο της πόλης με τις περισσότερες επίσημες διοργανώσεις στίβου κάθε χρόνο από κάθε άλλο στάδιο της Ελλάδας, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει σχολικούς αγώνες, αναπτυξιακούς αγώνες στίβου και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Το Στάδιο Ελευθερίας αποτελεί ουσιαστικά το «σπίτι» του Στίβου της Κρήτης αφού σε αυτό γυμνάζονται εκατοντάδες αθλητές, παιδιά, πολίτες του Ηρακλείου. Βρίσκεται στην Πλατεία Κόρακα, στη Χανιόπορτα. Η πρόσβαση γίνεται από δύο εισόδους (νοτιοανατολικά επί της οδού Θενών και βορειοδυτικά από Πλατεία Κόρακα, όπου υπάρχει πρόσβαση και για ΑΜΕΑ). Η συνολική έκταση της εγκατάστασης ανέρχεται στα 20 στρέμματα. Διαθέτει ελαστικό ταρτάν στίβου και χλοοτάπητα (φυσικό γήπεδο χόρτου) καθώς και κερκίδες 2.000 θεατών. Οι ώρες λειτουργίας του Σταδίου είναι από τις 7:00 πμ έως τις 9:30 μμ.

Το 2009 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα και εργασίες συντήρησης της εσωτερικής και εξωτερικής περίφραξης στίβου και της κεντρικής πύλης εισόδου.

Οι υποδομές που διαθέτει η εγκατάσταση του Εθνικού Σταδίου Ελευθερίας είναι οι εξής:

– Στάδιο Στίβου

– Γήπεδα τένις (2)

– Ανοιχτά προπονητήρια Καλαθοσφαίρισης (2) και Πετοσφαίρισης (2) 

– Εσωτερική Αίθουσα εκγύμνασης

– Εξωτερικοί χώροι άθλησης (ανοιχτό προπονητήριο)

– Γραφείο Διοίκησης

– Γραφείο Προσωπικού

– Γραφεία Ομοσπονδιών – Σωματείων

– Κυλικείο

– Μεγαφωνική εγκατάσταση

– Πυλώνες φωτισμού

– Αποθήκες Υλικού

– Αποδυτήρια (2)

– Ιατρείο όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι αθλούμενοι και οι προπονητές  κατά τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης  (με παρουσία ιατρού αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή των αγώνων με μέριμνα των διοργανωτών)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
(Ν.Π.Δ.Δ.)   

                                                                  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΤΑΔΙΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» του ΕΑΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 (Βάσει της υπ’αριθμ.17112/23-6-2000 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού  με θέμα: «Κανονισμός λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας»)  (Βάσει της υπ’αριθμ.17112/23-6-2000 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού με θέμα: «Κανονισμός λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας»)

1.  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το ωράριο λειτουργίας του Σταδίου Ελευθερίας καθορίζεται ως εξής :

Καθημερινές: 7:00πμ – 22:00μμ (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος) και 7.00πμ – 21:30μμ (Οκτώβριος έως Μάρτιος)

Σάββατο – Κυριακή: θα καθορίζεται ανάλογα την δυνατότητα της Υπηρεσίας.

Επίσημες Αργίες: το Στάδιο Ελευθερίας δεν λειτουργεί. 

     Οι ώρες για το κοινό είναι καθημερινά από 07:00πμ–14:00μμ και τις απογευματινές ώρες οι 2 τελευταίες ώρες ως τη λήξη του κατά συνθήκη ισχύοντος ωραρίου. Κατά τις ώρες αυτές το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο το στίβο. Η είσοδος στην Αίθουσα Βαρών απαγορεύεται. Οι προβολείς του στίβου και η Αίθουσα Βαρών κλείνουν δεκαπέντε λεπτά (15) πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και αποχωρούν οι αθλητές. Τα γήπεδα τένις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την δραστηριότητα τους ως ορίζει η Συμφωνία

2ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Α. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση κάρτας εισόδου και χρήσης του Σταδίου Ελευθερίας, αποτελεί:

Α1.για τους Αθλητές με ευθύνη του Σωματείου: α) κάρτα υγείας Αθλητή ή ιατρική βεβαίωση ικανότητας άθλησης β) συγκεντρωτική κατάσταση εγγεγραμμένων αθλητών που το Σωματείο θα επικαιροποιεί προς την Υπηρεσία κατά περίσταση 

Α2. για τους Ελεύθερα Αθλούμενους: α) ιατρική βεβαίωση ικανότητας άθλησης από καρδιολόγο, β) Έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση ατομικής ευθύνης του ΕΑΚΗ γ) ποσό μηνιαίας συνδρομής (καθορίζεται με απόφαση της ΔΕ ΕΑΚΗ)

3.ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

α. Δικαίωμα λειτουργίας Αθλητικής Ακαδημίας, άλλων Τμημάτων Σωματείου και Τμημάτων Προετοιμασίας Υποψηφίων στις
εγκαταστάσεις του Σταδίου Ελευθερίας έχουν αποκλειστικά οι αναγνωρισμένοι/εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Γ.Γ.Α. ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι του Κλασσικού Αθλητισμού – Στίβου, που έχουν σταθερή και αξιόπιστη αγωνιστική δραστηριότητα (συμμετοχή στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Τοπικής ή Περιφερειακής ένωσης ή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας του αθλήματος που  καλλιεργούν) και τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους προπονητές τους.

β. Δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης έχουν και μεμονωμένοι πιστοποιημένοι προπονητές που έχουν Τμήματα Προετοιμασίας Υποψηφίων Σχολών, οι οποίοι υποχρεούνται να υπογράψουν σχετική Σύμβαση με το ΕΑΚ Ηρακλείου.

γ. Οι προπονητές των συλλόγων και οι μεμονωμένοι προπονητές, θα εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση με την κάρτα εισόδου στην οποία θα αναγράφεται ο σύλλογος στον οποίο ανήκει ο καθένας και ο αριθμός της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

δ. Κάθε σύλλογος υποχρεούται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου να προσκομίζει λίστα με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Γ.Γ.Α. προπονητές που ανήκουν σε αυτόν ή συνεργαζόμενους.

ε. Η ζώνη προπόνησης των Ακαδημιών των Σωματείων Στίβου είναι αυστηρά 16:00 – 18:00 τις καθημερινές και με  ιδιαίτερη προσοχή από τους προπονητές τους ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται ρίψεις, οπότε και δεν εισέρχονται στον χλοοτάπητα. Τα παιδιά των Ακαδημιών δεν εισέρχονται στην Αίθουσα Βαρών.

στ. Η ζώνη προπόνησης των Σωματείων είναι αυστηρά τις καθημερινές 14:30 – 20:00 (εαρινό ωράριο) και 14:30 – 19:30 (χειμερινό) και το Σάββατο 9:00πμ – 14:00.

4.  ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΑΡΩΝ : Στην Αίθουσα Βαρών επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους αθλητές των Σωματείων, οι οποίοισυνοδεύονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από τον προπονητή τους. Ο προπονητής έχει την πλήρη ευθύνη στην  περίπτωση ατυχήματος. Η χρήση της Αίθουσας Βαρών θα γίνεται με προσοχή. Οι μπάρες δεν θα μένουν φορτωμένες και τα βάρη θα τοποθετούνται, μετά την προπόνηση, στα ειδικά σταντ. Οποιαδήποτε φθορά στην Αίθουσα θα καταλογίζεται στον αθλητή, τον προπονητή και το Σωματείο. Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Αίθουσα οι αθλητές με υποδήματα με καρφιά. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Υποψήφιους που προετοιμάζονται για Πανελλήνιες, Στρατιωτικές Σχολές κλπ Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μεμονωμένα άτομα (ελεύθερα αθλούμενους – κοινό).   Η Αίθουσα ανοίγει στις 15:00 κατά τη χειμερινή περίοδο και στις 16:00 κατά τη θερινή. Το Σάββατο το πρωί η Αίθουσα θα ανοίγει όταν ζητηθεί από προπονητή που συνοδεύει τους αθλητές του.Φθορές στα αθλητικά όργανα με υπαιτιότητα των αθλητών θα χρεώνονται στο Σωματείο.

5.  ΣΤΙΒΟΣ

α. Η είσοδος στο Στίβο γίνεται, πάντα από μία (1) μόνο είσοδο και ο έλεγχος της από τον υπάλληλο υπηρεσίας, με την επίδειξη κάρτας εισόδου αθλουμένου.

β. Η χρήση του χλοοτάπητα όταν είναι βρεγμένος και όταν συντηρείται απαγορεύεται για όλους.

γ. Η χρήση του χλοοτάπητα επιτρέπεται μόνο από τους αθλητές του Στίβου και συνιστάται η χρήση του σε διαφορετικά σημεία για αποφυγή καταπόνησης ενός μόνο σημείου. Η ίδια σύσταση ισχύει και για τον ελαστικό τάπητα για τους ίδιους λόγους.

δ. Για οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν προστατεύει τις υποδομές της εγκατάστασης πχ τον χλοοτάπητα, ελαστικό τάπητα (ταρτάν) (όπως ακατάλληλα υποδήματα, φθορές από βίαιη χρήση αντικειμένων εμπόδια, βατήρες κ.λπ.), θα υπάρχει τιμωρία του συγκεκριμένου Συλλόγου. Η τιμωρία μπορεί να είναι αποβολή από τις εγκαταστάσεις του Σταδίου μαζί με την υποχρεωτική αντικατάσταση και αποκατάσταση της φθοράς-ζημιάς.

ε. Κατά τις προπονήσεις απαγορεύεται η ρίψη σφαίρας και σφύρας εντός του αγωνιστικού χώρου.

στ. Τα εμπόδια θα επανατοποθετούνται εκτός των διαδρομών του στίβου μετά την χρήση τους, με ευθύνη των προπονητών των συλλόγων.

6. ΡΙΨΕΙΣ

Οι ώρες των ρίψεων θα καθορίζονται από την Υπηρεσία δεδομένων των συνθηκών και αναγκών των Συλλόγων (καθημερινές και Σάββατο). Οι ρίψεις πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά τις ημέρες και ώρες των ρίψεων δε θα εισέρχεται κανένας άλλος αθλητής στο  χλοοτάπητα και θα χρησιμοποιείται όλος ο χλοοτάπητας μόνο για τις ρίψεις με ευθύνη των προπονητών.
Ρίψεις σφύρας εντός του χλοοτάπητα απαγορεύονται.

Ρίψεις βοηθητικής σφύρας (επίσκυρου) επιτρέπονται κατά τις ημέρες και ώρες των ρίψεων, μόνο από τον κλωβό σφυροβολίας. Ρίψεις σφαίρας επιτρέπονται μόνο στη χωμάτινη βορινή πλατεία του Σταδίου ή σε άλλο χώρο που θα υποδεικνύει το ΕΑΚΗ, πάντα με συνοδεία προπονητή και με ιδιαίτερη προσοχή. Οι προπονητές πρέπει να φροντίζουν για την αποφυγή φθορών του τμήματος των Ενετικών τειχών στο σημείο. Οποιαδήποτε άλλη ρίψη στη χωμάτινη πλατεία απαγορεύεταιΟι ρίψεις των ΑμΕΑ θα γίνονται στη χωμάτινη πλατεία ή στην ειδικά κατασκευασμένη βαλβίδα δίπλα στην βαλβίδα του δίσκου. Η χρήση από τους προπονητές δικών τους αθλητικών οργάνων, μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στο πλαίσιο του καθορισμένου ωραρίου των ρίψεων. Σε περίπτωση εγκατάλειψης των αθλητικών οργάνων κατ’ επανάληψη και από αμέλεια, αυτά θα απομακρύνονται και ουδεμία ευθύνη φέρει η Υπηρεσία. Ρητά τονίζεται πως στην περίπτωση ατυχήματος κατά τη μεταφορά των οργάνων, την ευθύνη την έχει εξ’ ολοκλήρου ο προπονητής ο οποίος τα χρησιμοποιεί.

7.ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Απαραίτητο στοιχείο για την είσοδο των αθλητών ή των μεμονωμένων ατόμων, είναι η κάρτα εισόδου.

1. Δεν επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών χώρων από άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών  άλλων διεγερτικών ουσιών.

2. Δεν επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών χώρων σε άτομα που εκτίουν ποινή αποκλεισμού για χρήση αναβολικών ουσιών.

3. Δεν επιτρέπεται η είσοδος κατοικίδιων ζώων. Εξαίρεση αποτελούν ειδικά εκπαιδευμένα ζώα συνοδοί ΑΜΕΑ

4. Κάθε προπονητής υπεύθυνος Συλλόγου, αθλητές, αθλητικοί παράγοντες, µεµονωµένα άτοµα, ελεύθερα αθλούμενοι είναι υποχρεωµένοι να εφαρµόζουν τις υποδείξεις του προσωπικού του Σταδίου π.χ. για έναρξη – λήξη προπόνησης, χρήση αποδυτηρίων κλπ. Η αποχώρηση των προπονητών μετά από την κάθε προπόνηση, θα γίνεται εφόσον αποχωρήσει και ο τελευταίος αθλητής από την ομάδα που επιβλέπουν και σε καμία περίπτωση πριν από αυτόν.

5. Η ρίψη μπάλας (medicine ball) σε τοίχο θα γίνεται στο προκαθορισμένο με ένδειξη σημείο.

6. Η συμπεριφορά όλων πρέπει να είναι κόσμια. Όταν άτομα καταφέρονται κατά των Υπαλλήλων του Σταδίου, εξυβρίζουν, απειλούν επειδή ο Υπάλληλος τους απαγορεύει την είσοδο σε χώρο (Αίθουσα, Στίβος, Χλοοτάπητας), τότε ο Υπάλληλος καλεί την Αστυνομία και ζητά τα στοιχεία των ατόμων αυτών.

7. Για κάθε παράπονο ή πρόβλημα που έχει ο προπονητής στην προπόνηση, πρέπει να απευθύνεται στον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Σταδίου.

8. Οι αθλούµενοι/νες και οι αθλητές θα πρέπει να τηρούν το ωράριο λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης και της Αίθουσας Βαρών.

9. Η χρήση του αθλητικού εξοπλισμού ή του αθλητικού υλικού που έχουν τοποθετηθεί μόνιμα σε συγκεκριμένο αθλητικό χώρο, γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το χώρο και δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε οποιοδήποτε άλλο χώρο.

10. Τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό ή αθλητικό υλικό για την υλοποίηση προπονητικού προγράμματος που διαθέτει το κάθε Σωματείο φυλάσσεται σε δικό του χώρο με δική του ευθύνη.

11. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά και χρήση πτυσσόμενου αθλητικού εξοπλισμού ή αθλητικού υλικού σε μη αθλητικό χώρο του Σταδίου Ελευθερίας ή σε αθλητικό χώρο που δεν είναι αδειοδοτημένος για το σκοπό αυτό, όπως για παράδειγμα πτυσσόμενα όργανα κλειστών αθλητικών χώρων σε ανοικτούς αθλητικούς χώρους.

12. ∆εν επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων και µηχανοκίνητων μέσων εντός των χώρων άθλησης. Εξαίρεση αποτελούν τα ειδικά αμαξίδια των Α.Μ.Ε.Α. 

13. Για το κοινό, επιτρέπεται η χρήση των διαδρομών 4,5,6 κατά τις ημέρες και ώρες χρήσης του Κοινού.

14. Απαγορεύεται στο κοινό η χρήση της αίθουσας γυμναστικής, του χλοοτάπητα, των σκαμμάτων του μήκους, των στρωμάτων του ύψους και των βαλβίδων των ρίψεων.

15. Οι αθλούμενοι καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους αθλητικούς χώρους είναι υποχρεωμένοι να έχουν την προσωπική τους Κάρτα Εισόδου και να είναι ενδεδυμένοι με αθλητική περιβολή (αθλητικά παπούτσια, σορτς, φανέλα, φόρμα). 

16. Οι αθλητές κάνουν χρήση των αθλητικών χώρων με την υποχρεωτική παρουσία του διαπιστευμένου Προπονητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του προπονητικού προγράμματος και μαζί με τον Έφορο του φορέα χρήσης είναι υπεύθυνος και για την τήρηση του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας και ιδιαίτερα για την τήρηση των κανόνων τάξης και ασφάλειας των αθλουμένων και της εγκατάστασης.

17. Οι αθλητές και οι αθλούμενοι κάνουν χρήση των αθλητικών χώρων και των αθλητικών οργάνων με δική τους ευθύνη.

18. Οι αθλητές και οι αθλούμενοι είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών τους αντικειμένων ή άλλου εξοπλισμού και θα πρέπει να αποφεύγουν να φέρουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα αξίας.

19. Η οποιαδήποτε φθορά ή ζημιά των εγκαταστάσεων ή του αθλητικού εξοπλισμού πρέπει να αναφέρεται αμέσως στο προσωπικό του Σταδίου Ελευθερίας.

20. Οποιαδήποτε μορφή διαφήμισης απαγορεύεται.

21. Δεν επιτρέπεται η πρόκληση ενοχλητικών θορύβων, που είναι δυνατόν να παρακωλύει την προπονητική διαδικασία.

22. Τα τυχόν ευρισκόμενα αντικείμενα παραδίδονται στο προσωπικό του Σταδίου Ελευθερίας με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, φυλάσσονται για εύλογο χρονικό διάστημα (ενός (1) μηνός) σε ειδικό ελεγχόμενο χώρο και αν δεν αναζητηθούν παραδίδονται στη Διοικούσα Επιτροπή, που αποφασίζει για τη δωρεά τους σε ιδρύματα της πόλης.

23. Οι χρήστες των αθλητικών χώρων, συνοδοί τους και οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις οδηγίες και τις παραινέσεις του προσωπικού και της Διοικούσας Επιτροπής που αφορούν στην ορθολογική και ασφαλή χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

24. Οι επισκέπτες-συνοδοί θα εισέρχονται μετά από έλεγχο από την Υπηρεσία στην είσοδο όπου θα τους δίνεται ειδική κάρτα ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ.

25. Οι συνοδοί των αθλουμένων και οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στους αθλητικούς χώρους και θα παραμένουν σε χώρους που θα καθορίζει η Διοικούσα Επιτροπή με απόφαση της.

26. Όλοι οι αθλούµενοι – αθλητές – προπονητές θα πρέπει να σέβονται την καθαριότητα στους χώρους υγιεινής (αποδυτήρια, ντους, τουαλέτες) και να διατηρούν τους χώρους της εγκατάστασης καθαρούς. Συγκεκριμένα:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωση φαγητού, τύπου ξηροί καρποί, σποράκια, τσίχλες εντός του αγωνιστικού χώρου και στο χώρο του Γυμναστηρίου-Αίθουσας Βαρών και η ρίψη απορριμμάτων/συσκευασιών εκτός κάδων απορριμμάτων.

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της αθλητικής εγκατάστασης (Νόμος 4633/2019)

Δεν επιτρέπεται να αφήνετε στον χώρο ποτηράκια καφέ, άδεια μπουκάλια νερό, γλυκά, χρησιμοποιημένες μάσκες, φαρμακευτικό υλικό κλπ. Υπάρχουν για την απόρριψη των άχρηστων αντικειμένων υφιστάμενοι κάδοι απορριμμάτων.

Δεν επιτρέπεται η μεταφορά των πάγκων (παγκάκια) ή σκεπάστρων σε άλλα σημεία του Σταδίου εκτός των προκαθορισμένων.

27. Η παραβίαση των παρόντων κανόνων και η άρνηση συμμόρφωσης των χρηστών μπορεί να προκαλέσει την άμεση απομάκρυνση τους από τους αθλητικούς χώρους ή και την απαγόρευση εισόδου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

28. Η Επιτροπή Διοίκησης μπορεί να συμπληρώνει τους παραπάνω κανόνες με γραπτές οδηγίες ή ειδική σήμανση, που αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων, για ότι δεν προβλέπει ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας. Οποιαδήποτε τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας του Σταδίου Ελευθερίας μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση
της ΔΕ του ΕΑΚ Ηρακλείου.

29. Μέρος ή το σύνολο των αθλητικών και των άλλων χώρων μπορούν να παραμείνουν κλειστές με απόφαση της Επιτροπής Διοίκησης για λόγους επισκευαστικούς, ανακαίνισης, συντήρησης, καιρικών συνθηκών ή ειδικών έκτακτων καταστάσεων. Η Διοικούσα Επιτροπή ενημερώνει έγκαιρα τους αθλούμενους με ανακοίνωση της. 

30. Κάθε υπηρεσία Δημόσια, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, αθλητικός φορέας (Ομοσπονδία-Σωματείο), ιδιωτικός φορέας και άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων του Σταδίου «Ελευθερίας», πρέπει να απευθύνεται εγγράφως στην Επιτροπή Διοίκησης η οποία αποφασίζει και απαντά σε κάθε αίτημα.

31. Η είσοδος για δημοσιογραφικούς ή φωτογραφικούς σκοπούς θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν αιτήματος προς την ΔΕ του ΕΑΚ Ηρακλείου και κατόπιν σχετικής αδειοδότησής της.

32. Τα ανοιχτά γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ θα λειτουργούν για το κοινό ή σωματεία κατόπιν προγράμματος που θα εκδίδεται από την Υπηρεσία.

33. Οποιεσδήποτε μη αθλητικές δραστηριότητες (πρόβες παρελάσεων, εκδρομές σχολείων, περίπατοι κ.λπ.) απαγορεύεται να πραγματοποιούνται εντός του Στίβου παρά μόνο από σχετική έγκριση από την Υπηρεσία.

34. Εάν σε επικείμενο έλεγχο της Υπηρεσίας διαπιστωθεί η παραβίαση των παραπάνω κανόνων, θα ισχύσουν τα εξής για: αθλητές και του υπεύθυνου προπονητή τους, αθλητικού παράγοντα, αθλούμενου, επισκέπτη: για την πρώτη φορά, ποινή 15νθήμερου αποκλεισμού, για την δεύτερη φορά, ποινή δίμηνου αποκλεισμού, για την τρίτη φορά, η ποινή θα είναι οριστική αποβολή από την εγκατάσταση

35. Οι Αθλητικοί χώροι του Σταδίου Ελευθερίας χρησιμοποιούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα για αθλητική χρήση που είναι και η κύρια. Οποιαδήποτε άλλη χρήση (αθλητική προετοιμασία ομάδας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές/σχολικές
εκδρομές κ.α.) μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου φορέα και απόφασης της Επιτροπής Διοίκησης.

36. Διεξαγωγή αγώνων στο στάδιο: για τη διεξαγωγή αγώνα σε στάδιο απαιτείται ειδική άδεια διεξαγωγής αγώνα. Τα όργανα και υλικά διεξαγωγής του αγώνα παρέχονται από την Υπηρεσία από τις αποθήκες της και τον αρμόδιο υπάλληλο με κατάσταση, στον αρμόδιο των αγώνων, ο οποίος έχει ορισθεί από τον ΣΕΓΑΣ με την προκήρυξη των αγώνων και επιστρέφονται στην αποθήκη από τον ίδιο υπεύθυνο. Ενώ η τοποθέτηση σε κάθε θέση των οργάνων, π.χ. εμπόδια, βατήρες, στρώματα, κλπ. είναι αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΓΑΣ και όχι των υπαλλήλων της Υπηρεσίας. Σε περίπτωση αγώνων ενός Συλλόγου ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Σύλλογος και όχι η Υπηρεσία. Το προσωπικό δεν έχει καμία υποχρέωση τοποθέτησης, διαμόρφωσης ή απομάκρυνσης οργάνων στον
αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή αγώνων.


37. Η Υπηρεσία του ΕΑΚ Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία να διαμορφώνει και να τροποποιεί έκτακτα το παραπάνω ωράριο λειτουργίας, όταν αυτό υπαγορεύεται από τις ανάγκες του αθλητισμού της πόλης (αγώνες – έκτακτες προπονήσεις κτλ), πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, κοινωνικών ή άλλων Εκδηλώσεων και Χρήσεων, είτε από έκτακτες καιρικές συνθήκες ή επίσημες κρατικές οδηγίες.

38. Η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης, συμπλήρωσης των άρθρων του Εσωτερικού Κανονισμού.      

39. Το Ωράριο και το Πρόγραμμα Λειτουργίας αναγράφονται και αναρτώνται έγκαιρα στους πίνακες ανακοινώσεων και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΑΚΗ (www.eakh.gov.gr)

40. Η αθλητική εγκατάσταση δεν διατίθενται ή μπορεί να ανακληθεί προσωρινά η παραχώρησή της, όταν: το είδος και το αντικείμενο της δραστηριότητας είναι αντίθετο με τον παρόντα κανονισμό ή με το κοινό αίσθημα ή μπορεί να προκαλέσει την κοινή γνώμη ή άλλους χρήστες της αθλητικής εγκατάστασης.  

– ο αιτών έχει παραβεί στο παρελθόν όρους του κανονισμού λειτουργίας ή δεν ήταν συνεπής στη χρήση, γεγονός το οποίο πιστοποιείται από έγγραφη σχετική αναφορά την Υπηρεσίας του αθλητικού χώρου.

–  ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού.

Το κοινό παρακαλείται για την αυστηρή τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σταδίου “Ελευθερίας”, για την ασφάλειά του και την ομαλή λειτουργία του Σταδίου.     

Μετάβαση στο περιεχόμενο