Στάδιο Ελευθερίας

Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
Στάδιο Ελευθερίας
next arrow
previous arrow

Το Στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου βρίσκεται στην ενετική τάφρο στο ευθύγραμμο τμήμα των τειχών, ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ και πλησίον της Χανιόπορτας.

Η Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) ήταν το επίσημο όνομα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Κρήτη ως αυτόνομο κράτος  (πλήρως ελεγχόμενο από τις Μεγάλες Δυνάμεις και υπό τουρκική επικυριαρχία, όπως υποδήλωνε και η σημαία της) μετά την κρητική επανάσταση του 1896 και την απόσχισή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και τέθηκε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Βρετανοί διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών. [1]

Οι Βρετανοί είχαν εντάξει στην ρουτίνα της στρατιωτικής ζωής  τα αθλητικά παιχνίδια και τα σπορ. Το κρίκετ και το ποδόσφαιρο είναι δύο από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Βρετανών στρατιωτικών, τα οποία για τη διεξαγωγή τους απαιτούν την ύπαρξη μεγάλων επίπεδων επιφανειών. Στο Ηράκλειο αξιοποιείται η τάφρος των ενετικών τειχών ανάμεσα στους προμαχώνες Παντοκράτωρα και Βηθλεέμ, γνωστή και ως «Χεντέκια», για τη δημιουργία χώρων άθλησης.

Στα «Χεντέκια» πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ομάδες των στρατιωτών και των πληρωμάτων των Βρετανικών πλοίων, στις ομάδες των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Μετά την ένωση με την Ελλάδα και την αποχώρηση των μουσουλμάνων του νησιού, οι αγώνες πραγματοποιούνται μεταξύ των ομάδων της εποχής όπως ο Ο.Φ.Η., η Ε.Γ.Ο.Η., ο Εθνικός, ο Ολυμπιακός, ο Ηρακλής, ο Εργοτέλης κι ο Ηρόδοτος κ.τ.λ..

Το Εθνικό Γυμναστήριο Ηρακλείου σταμάτησε να λειτουργεί κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλιου Πολέμου, από το Δεκέμβριου του 1940 έως το Δεκέμβριοο του 1946.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Κρητική_Πολιτεία

Αποτελεί μέρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, το πρώτο αθλητικό Στάδιο της πόλης με τις περισσότερες επίσημες διοργανώσεις στίβου κάθε χρόνο από κάθε άλλο στάδιο της Ελλάδας, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει σχολικούς αγώνες, αναπτυξιακούς αγώνες στίβου και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Το Στάδιο Ελευθερίας αποτελεί ουσιαστικά το «σπίτι» του Στίβου της Κρήτης αφού σε αυτό γυμνάζονται εκατοντάδες αθλητές, παιδιά, πολίτες του Ηρακλείου. Βρίσκεται στην Πλατεία Κόρακα, στη Χανιόπορτα. Η πρόσβαση γίνεται από δύο εισόδους (νοτιοανατολικά επί της οδού Θενών και βορειοδυτικά από Πλατεία Κόρακα, όπου υπάρχει πρόσβαση και για ΑΜΕΑ). Η συνολική έκταση της εγκατάστασης ανέρχεται στα 20 στρέμματα. Διαθέτει ελαστικό ταρτάν στίβου και χλοοτάπητα (φυσικό γήπεδο χόρτου) καθώς και κερκίδες 2.000 θεατών. Οι ώρες λειτουργίας του Σταδίου είναι από τις 7:00 πμ έως τις 9:30 μμ.

Το 2009 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα και εργασίες συντήρησης της εσωτερικής και εξωτερικής περίφραξης στίβου και της κεντρικής πύλης εισόδου.

Οι υποδομές που διαθέτει η εγκατάσταση του Εθνικού Σταδίου Ελευθερίας είναι οι εξής:

– Στάδιο Στίβου

– Γήπεδα τένις (2)

– Ανοιχτά προπονητήρια Καλαθοσφαίρισης (2) και Πετοσφαίρισης (2) 

– Εσωτερική Αίθουσα εκγύμνασης

– Εξωτερικοί χώροι άθλησης (ανοιχτό προπονητήριο)

– Γραφείο Διοίκησης

– Γραφείο Προσωπικού

– Γραφεία Ομοσπονδιών – Σωματείων

– Κυλικείο

– Μεγαφωνική εγκατάσταση

– Πυλώνες φωτισμού

– Αποθήκες Υλικού

– Αποδυτήρια (2)

– Ιατρείο όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι αθλούμενοι και οι προπονητές  κατά τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης  (με παρουσία ιατρού αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή των αγώνων με μέριμνα των διοργανωτών)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

(Ν.Π.Δ.Δ.)                                                   

                                                   ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΑΔΙΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

(Βάσει της υπ’αριθμ.17112/23-6-2000 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού με θέμα: «Κανονισμός λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας”)

1.Το Στάδιο «Ελευθερίας» λειτουργεί τις καθημερινές από τις 07:00 το πρωί  έως τις  22:00  το βράδυ,  (Απρίλιος-Σεπτέμβριος)  και  έως  21.30  (Οκτώβριος-Μάρτιος)

Οι προβολείς του στίβου και η Αίθουσα Βαρών κλείνουν στις 21.40  και  21.10 αντίστοιχα και αποχωρούν οι  αθλητές.

Τα γήπεδα  τένις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την δραστηριότητα τους ως ορίζει η συμφωνία.                 

2.Το Σάββατο το Στάδιο λειτουργεί 07:00 μέχρι  τις 14.30.

3.Οι ώρες για το κοινό είναι καθημερινά από 07:00- 15.00 και αυστηρώς 20:00  έως  το  κλείσιμο και τα Σάββατα , έως τις  11.00..                                                                                                             

Κατά τις ώρες αυτές το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο το στίβο.

Η είσοδος στην Αίθουσα Βαρών  απαγορεύεται.

Το κοινό παρακαλείται για την αυστηρή τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σταδίου “Ελευθερίας”, για την ασφάλειά του και την ομαλή λειτουργία του Σταδίου.

4.Στην Αίθουσα Βαρών επιτρέπεται η είσοδος, μόνο, στους αθλητές των Σωματείων, οι οποίοι συνοδεύονται από τον προπονητή τους. Ο προπονητής έχει την πλήρη ευθύνη στην  περίπτωση ατυχήματος.

Η χρήση της Αίθουσας Βαρών θα γίνεται με προσοχή.

Οι μπάρες δε θα μένουν φορτωμένες και τα βάρη θα τοποθετούνται, μετά την προπόνηση, στα ειδικά σταντ. Οποιαδήποτε φθορά  στην Αίθουσα θα καταλογίζεται στον αθλητή, τον προπονητή και το Σωματείο.

Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Αίθουσα οι αθλητές με υποδήματα με καρφιά.

Η Αίθουσα ανοίγει στις 15:00 κατά τη χειμερινή περίοδο και στις 16:00 κατά τη θερινή.

Το Σάββατο η Αίθουσα θα ανοίγει όταν ζητηθεί από προπονητή που συνοδεύει τους αθλητές του.

5.Η ζώνη προπόνησης των Ακαδημιών  των Σωματείων Στίβου είναι αυστηρά 16:00 – 18:00 τις καθημερινές και με ιδιαίτερη προσοχή από τους προπονητές τους ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται ρίψεις.

Τα παιδιά των Ακαδημιών δεν εισέρχονται στον χλοοτάπητα ούτε στην Αίθουσα Βαρών.

6.Η είσοδος στο Στίβο γίνεται, πάντα, από μία (1) μόνο είσοδο (γραφείο  υπαλλήλων) και ο έλεγχος της από τον υπάλληλο υπηρεσίας, με την επίδειξη κάρτας εισόδου αθλουμένου.

7.Η χρήση του χλοοτάπητα για ποδόσφαιρο απαγορεύεται.

8. Η χρήση του χλοοτάπητα όταν είναι βρεγμένος και όταν συντηρείται απαγορεύεται για όλους.

9.Οι ώρες των ρίψεων είναι καθημερινά από 17:00 έως 20:00.

Το Σάββατο το ωράριο των ρίψεων είναι  από 11:00 έως 14:00.          

Οι ρίψεις πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά τις ημέρες και ώρες των ρίψεων δε θα εισέρχεται κανένας άλλος αθλητής στο χλοοτάπητα και θα χρησιμοποιείται όλος ο χλοοτάπητας μόνο για τις ρίψεις.

Ρίψεις σφύρας εντός του χλοοτάπητα απαγορεύονται.

Ρίψεις βοηθητικής σφύρας (επίσκυρου) επιτρέπονται κατά τις προαναφερόμενες ημέρες και ώρες των  ρίψεων, μόνο από τον κλωβό σφυροβολίας.

Ρίψεις σφαίρας επιτρέπονται μόνο στη χωμάτινη πλατεία κάθε μέρα και όποτε ζητηθεί, πάντα με συνοδεία προπονητή και με ιδιαίτερη προσοχή. Οι προπονητές πρέπει να φροντίζουν για την κάλυψη των φωτιστικών για την αποφυγή φθορών τους.

Οποιαδήποτε άλλη ρίψη στη χωμάτινη πλατεία απαγορεύεται.

Οι ρίψεις των ΑμΕΑ θα γίνονται στη χωμάτινη πλατεία.

Η χρήση από τους προπονητές δικών τους αθλητικών οργάνων, μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στο  πλαίσιο του καθορισμένου ωραρίου των ρίψεων.

10.Οι προπονητές των Σωματείων χρησιμοποιούν τα όργανα αυστηρά και μόνο κατά τις ημέρες και ώρες των ρίψεων.

Ρητά τονίζεται πως στην περίπτωση ατυχήματος κατά τη μεταφορά των οργάνων, την ευθύνη την έχει εξ’ ολοκλήρου ο προπονητής ο οποίος τα χρησιμοποιεί.

Φθορές στα αθλητικά όργανα με υπαιτιότητα των αθλητών θα χρεώνονται στο Σωματείο.

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να φυλάσσουν με ασφάλεια , στα γραφεία τους, τα  αθλητικά όργανα και να τα διατηρούν     στην κατάσταση που τους παραδόθηκαν, πέραν των φυσικών φθορών.

Η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου και της καταμέτρησης, περιοδικά, των αθλητικών οργάνων και, επίσης, σε περίπτωση κακής χρήσης διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χρήσης τους από τα Σωματεία.

11.Κάθε υπηρεσία Δημόσια, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, αθλητικός φορέας (Ομοσπονδία-Σωματείο), ιδιωτικός φορέας και    άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων του Σταδίου «Ελευθερίας», πρέπει να απευθύνεται  εγγράφως στην Επιτροπή Διοίκησης η οποία αποφασίζει και απαντά σε κάθε αίτημα.

12. Κάθε ομάδα αθλητών πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνο προπονητή.

Οι υπεύθυνοι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να  υποβάλουν  στο Ε.Α.Κ.Η. πτυχίο  και κατάσταση  αθλουμένων,  υπογεγραμμένη  από ιατρό, να συνοδεύουν τους αθλητές τους και να παραμένουν, μέχρι αποχωρήσεώς τους, εντός των χώρων προπόνησης του Σταδίου (Αίθουσα, Στίβος, Χλοοτάπητας), όπως επίσης είναι υπεύθυνοι και για τυχόν ατυχήματα.

Μεμονωμένοι  αθλούμενοι,(κοινό), υποχρεούνται  στην έκδοση  κάρτας  εισόδου  και υπογραφή υπεύθυνης  δήλωσης  ατομικής  ευθύνης  κατά  την ώρα  άθλησης.

13. Κάθε προπονητής υπεύθυνος Συλλόγου, αθλητές και μεμονωμένα άτομα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις υποδείξεις του προσωπικού του Σταδίου.

Π.χ. για έναρξη – λήξη προπόνησης, χρήση αποδυτηρίων κ.λπ.

Η συμπεριφορά όλων πρέπει να είναι κόσμια.

Για κάθε παράπονο ή πρόβλημα που έχει ο προπονητής στην προπόνηση, πρέπει να απευθύνεται στον Προϊστάμενο του Σταδίου.

Όταν άτομα καταφέρονται κατά των Υπαλλήλων του Σταδίου, εξυβρίζουν, απειλούν επειδή ο Υπάλληλος τους απαγορεύει την είσοδο σε χώρο (Αίθουσα, Στίβος, Χλοοτάπητας), τότε ο Υπάλληλος καλεί την Αστυνομία και ζητά τα στοιχεία των ατόμων αυτών.

14. Όταν εισέρχονται σε χώρους του Σταδίου άτομα εκτός Συλλόγων που δεν  φέρουν  κάρτα  εισόδου, τότε την ευθύνη την έχει   ο υπάλληλος υπηρεσίας του Σταδίου (φύλακας, γενικών καθηκόντων κ.λπ.).

15. Σε κάθε περίπτωση χρήσης οργάνου του Σταδίου, ο κάθε αθλητής ή άτομο γενικά, πρέπει να φροντίζει ώστε να μην προκαλεί φθορές στα όργανα, στα αποδυτήρια και  γενικά σε όλες τις εγκαταστάσεις του Σταδίου. (Βλ. αναλυτικά Κανονισμό Λειτουργίας Εθνικών Γυμναστηρίων).

16. Η χρήση αθλητικών οργάνων από μεμονωμένα άτομα απαγορεύεται.

17. Το Στάδιο φιλοξενεί Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας (Αθλητικό Σχολείο, Προγράμματα Κινητικών Ταλέντων κ.ά.), τα οποία διευκολύνονται κατά προτεραιότητα.

Επίσης, φιλοξενεί τις προπονήσεις αθλητών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

18. Οποιαδήποτε συμπεριφορά που δεν προστατεύει τον ελαστικό τάπητα (ταρτάν), όπως ακατάλληλα υποδήματα, φθορές από βίαιη χρήση αντικειμένων εμπόδια, βατήρες κ.λπ.), θα υπάρχει τιμωρία του συγκεκριμένου Συλλόγου. Η τιμωρία μπορεί να είναι αποβολή από τις εγκαταστάσεις του Σταδίου μαζί με την υποχρεωτική αντικατάσταση και αποκατάσταση της φθοράς-ζημιάς, η οποία θα γίνεται από τα Σωματεία. (άρθρο “Υποχρεώσεις Αθλουμένων” του “Κανονισμού λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας”  της ΓΓΑ).

19. Στην πλατεία των ανοιχτών γηπέδων Quick απαγορεύονται σποράκια και τσίχλες.

Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά το ποδόσφαιρο και τα ποδήλατα.

Γενικά, η χρήση των γηπέδων θα γίνεται με προσοχή για την αποφυγή φθοράς στο Quick.

20. Οποιεσδήποτε μη αθλητικές δραστηριότητες (πρόβες παρελάσεων, εκδρομές σχολείων, περίπατοι κ.λπ.) απαγορεύονται να πραγματοποιούνται εντός του Στίβου.

21. Το Στάδιο φιλοξενεί εκδρομές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, μόνο πρωί και κατόπιν ενημερωτικού τηλεφωνήματος. Οι μαθητές των εκδρομών εισέρχονται μόνο στον περιβάλλοντα χώρο των γηπέδων μπάσκετκαι βόλλεϋ.                                 

22. Η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης, συμπλήρωσης των άρθρων του Εσωτερικού Κανονισμού.                                                                                                                                          

                               

ΗΡΑΚΛΕΙΟ  6-10-2015                                                                                                                                     ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                 

                                                                                          

Μετάβαση στο περιεχόμενο